Det högljudda kriget

ljudskillnadMusik lät bättre förr och det säger vi inte för att vi är gamla och nostalgiska. Det beror inte heller på att musiker var bättre förr eller att de skrev bättre låtar. Det handlar om någonting som på engelska kallas ”Loudness War” och har egentligen ingenting med själva musiken och de som skapar den att göra. I början av 1990-talet förändrades filosofin vad gäller mastering, delvis på grund av den digitala teknikens intåg. Det dynamiska intervallet för ljud minskade, genom att alla ljud blev superstarka. Det låter helt enkelt inte bra, och inte ens äldre musik är säker. När äldre musik ges ut på nytt så re-mastras den ofta – och ofta till det sämre med mindre dynamiskt intervall. Detta kan faktiskt illustreras rent grafiskt, vilket vi också ska göra med en bild från Wikipedia som visar hur Michael Jacksons ”Black or White” ändrats från originalreleasen 1991 via re-mastrade releasen 1995 till slutligen 2007 års ånyo re-mastrade version.

Själva tycker vi att denna bild säger det mesta; det går tydligt att se hur dynamiken försämrats med varje ny utgåva, hur nyanser har försvunnit. Det är för övrigt ett av skälen till att vi oftast föredrar vinyl: vinyl kan helt enkelt inte mastras på ett så vansinnigt sätt och musiken kommer därför ofta att låta bättre och mer dynamisk. Men vi ska villigt erkänna att även CD-skivor kan mastras kompetent och därmed låta så bra som den borde. Det är bara det att det tillhör ovanligheterna. Eller i alla fall tillhörde ovanligheterna. Vi ska också erkänna att under de senaste fem åren har vi sett en förbättring, där det verkar som studiotekniker börjat inse att dynamik är bra och allt inte måste låta som… oljud.

Men eran med musik som mastrats sönder är inte över än, och det finns mängder av CD-skivor där ute som har riktigt, riktigt dåligt ljud. Det gör att man måste vara försiktig om man köper CD-skivor och verkligen är ute efter bästa möjliga ljud. Olika CD-utgåvor av samma skiva på CD kan ha markant olika ljud. Och det handlar inte bara om ”loudness”. Även många CD-skivor som gavs ut på 1980-talet var dåligt mastrade, men av andra anledningar. Avslutningsvis måste vi också påpeka att det finns mycket mer att säga om ”Loudness War”. Och det har också sagts. I videon nedan förklaras ”Loudness War”, komplett med musikjämförelser som gör det enkelt att höra skillnaden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2020 Musiklandet  –  kontakt@musiklandet.nu  –  018-15 331 27  –  Säbygatan 35, 753 23 Uppsala