Vikten av bra insyn

pvc-fönsterDet Nordiska ljuset är ett begrepp inom konsten som går tillbaka till 1880-talet eller så. Även om det är lite svårt att veta exakt vad det handlar om om man inte är konstvetare så är det klart att det har någonting med Norden att göra. Carl Larsson och sådant där. Vad har nu detta med musik att göra? Tja, kanske inte så mycket, förutom att man kan koppla ihop det med diverse nordisk klassisk musik från förrförra (och förra) seklet, som Grieg och Peterson-Berger. Musik som lätt omisskännligt nordisk. Inom musik liksom inom konst är det viktigt att man känner att den kommer någonstans ifrån att den har ett ursprung. Ibland kan det dock vara svårt för den som delar samma ursprung att höra det. Många amerikaner och engelsmän, till exempel, hävdar att band som Roxette och Cardigans låter ”nordiska”, någonting som vi själva har lite svårt att förstå.

Men nu tänkte vi i stället prata lite om rent visuella saker. En av de första sakerna vi gjorde när vi förberedde öppnandet av får musikaffär var att skaffa nya fönster. Vi insåg nämligen att bra fönster är väldigt viktiga för att locka in kunder, inbjudande skyltfönster där vi kan placera saker som vi tror kommer att locka förbipasserande att gå in i affären. För att det ska fungera krävs väl utformade fönster så vi började genast att titta närmare på hur de skulle se ut, vad som skulle fungera bäst. Med tanke på att ingen av oss har någon större erfarenhet av fönster i allmänhet och skyltfönster i synnerhet så var det inte helt lätt.

Vi hade dock tur och hittade Nordiska Fönster (http://www.nordiskafonster.se/) och deras bildgalleri med PVC-fönster ”in action” som gav oss den inspiration som vi behövde. Det visade upp en hel mängd olika PVC-fönster så att vi insåg att fönster kan se ut nästan hur som helst. Nordiska Fönster låter också sina kunder designa fönstren helt efter eget huvud om de vill, vilket var precis vad vi var ute efter. Så vi kollade igenom galleriet och började sedan fundera, diskutera och rita så smått. Riktigt kul och Bengt har talang för att teckna så vi fick fram ett antal spännande skisser. Dock var vi väl medvetna om att vi inte vet så mycket om fönsterdesign rent tekniskt och var beredda på att våra designer kanske var helt omöjliga. Men i så fall fick väl Nordiska Fönster säga ifrån.

Lyckligtvis så visade det sig att våra designer fungerade utmärkt och det skulle inte vara några problem att tillverka och montera fönstren i vår affär. Nu har de suttit där ett tag och vi tycker att det hela blev precis så bra som vi hoppats. Riktigt attraktiva skyltfönster och det känns definitivt att förbipasserande ägnar dem lite extra uppmärksamhet. Vi försöker att varje vecka ändra lite i skyltfönstren så att det alltid finns någonting nytt där att se för dem som går förbi ofta. Det gäller att inte bli förutsägbar och tråkig! Precis som med musik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Musiklandet  –  kontakt@musiklandet.nu  –  018-15 331 27  –  Säbygatan 35, 753 23 Uppsala